Als het buiten warm is, zijn er een aantal dingen waar je aan moet denken als het om je hond of gaat. We hebben enkele tips op een rijtje gezet:
1. Zorg voor voldoende schaduw en verkoeling
Bij tropische warmte is het belangrijk in en om het huis de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Laat je hond niet te lang in de zon liggen – ook niet als de hond daar zelf voor kiest. Heb je zon in de tuin, creëer dan voldoende schaduwrijke plekken met bijvoorbeeld een parasol of zorg ervoor dat je hond de koelte van de schuur of garage kan opzoeken. Zorg daarbij voor voldoende drinkwater op kamertemperatuur – géén ijskoud water.
2. Let op teken en parasieten in de zomer
Tijdens de warme maanden zijn teken, vlooien en andere parasieten op hun actiefst. Ze bevinden zich in hoog gras, struiken en bosrijke omgevingen – precies de plekken waar je hond graag speelt of wandelt. Een tekenbeet lijkt onschuldig, maar kan ernstige ziektes veroorzaken zoals de ziekte van Lyme of babesiose.
Daarnaast kunnen parasieten makkelijk mee naar binnen liften via de vacht van je hond, en zo terechtkomen op je meubels of zelfs bij jou en je gezin. Regelmatige controle op teken en goede preventie is daarom essentieel in de zomer.
Een natuurlijke halsband zoals de FurSure Anti parasieten halsband helpt hierbij op een veilige en effectieve manier.
3. Laat je hond nooit alleen achter in de auto
Het is helaas nog steeds nodig om mensen op dit risico te wijzen. Elk jaar weer worden er meldingen gemaakt van honden die ternauwernood uit hete auto’s konden worden bevrijd. Men onderschat de snelheid waarmee de temperatuur in een (afgesloten) auto kan oplopen. Het hoeft buiten niet tropisch warm te zijn om de temperatuur in een auto in een mum van tijd tot tropische waarden te laten oplopen. Als het buiten 24 graden is, dan kan het in de auto binnen 10 minuten al 34 graden zijn en na een half uur zelfs 43 graden! Zelfs met een raam open of in de schaduw kan de temperatuur enorm oplopen! Even een boodschap doen, kan zo fatale gevolgen hebben
4. Beperk lichamelijk inspanning van je dier
Als het buiten warm is, wordt mensen vaak aangeraden niet noodzakelijke lichamelijk inspanning, zoals sporten, te beperken. Dit geldt ook voor honden. Laat je hond als het warmer is dan 20 graden Celsius niet rennen naast de fiets en maak geen lange wandelingen. Plan de wandelingen bij voorkeur niet op het warmste moment van de dag, maar in de vroege ochtend of later op de avond. Stimuleer inspanning ook niet, dus laat de bal thuis en de stok liggen.
5. Wees extra alert bij risicogroepen
Net als bij mensen zijn er onder honden ook risicogroepen die extra gevoelig zijn voor warmte. Dit zijn met name oudere honden en pups, honden met overgewicht en honden met korte neuzen zoals Bulldog achtigen, Boxers en Mopshonden. Deze rassen lopen meer risico op oververhitting doordat ze hun warmte minder goed kwijt kunnen door middel van hijgen. Ook honden met een donkere en/of dikke vacht zijn extra gevoelig voor warmte.
Heb je nog vragen over omgaan met warmte of oververhitting? mail dan gerust naar Info@tryfursure.com